· 

Verkoelende kitchari voor een warme dag

 Op dagen dat het heet is zoals op deze tropische zomerdagen in juni dan is het tijd voor een maaltijd die lekker, en licht verteerbaar is. De hitte zorgt ervoor dat je spijsverteringsvuur wat meer naar de lage kant gaat omdat je lijf naar een meer verkoelende modus gaat.  Deze kitchari is makkelijk te maken, lekker, licht verteerbaar en heeft een verkoelend effect op het lichaam.  Eet smakelijk!

 

Mung Dal, kokos & koriander Kitchari

 

Pitta verlagend - verkoelend zomergerecht

 

 

 

Ingrediënten voor 4 personen

 

      1 kop basmatirijst

 

      1/3 kop kokos flakes

 

      2 eetlepels ghee

 

      1 vingerkootje verse gember, geschild

 

      1/2 kop mungbonen

 

      1/4 theelepel himalayazout

 

      1/2 theelepel kurkuma

 

      6 koppen water

           handvol verse koriander

 

 

 

Bereiding

 

Was de mungbonen (mung dal) en de rijst apart. Week de mungbonen een paar uur als je de tijd hebt (zet ze de avond van te voren of 's morgens alvast in de week) en laat het uitlekken. Doe de gember, kokosnoot, koriander en het 1 / 2c-water in een keukenmachine of gebruik een staafmixer en mix tot het een vloeibaar geheel is. Verwarm de ghee op een middelhoog vuur in een grote pan en voeg de gemengde ingrediënten toe samen met kurkuma en zout. Roer goed en breng aan de kook om de smaak vrij te maken. Meng  het met de rijst en mung dal en voeg zes kopjes water toe. Breng het aan de kook. Kook, onbedekt, gedurende vijf minuten. Bedek het dan en laat het deksel op een kier staan. Zet het vuur zacht en kook (sudderen) gedurende 25-30 minuten, totdat de mung en de rijst zacht zijn. Voeg wat extra water toe als het droog dreigt te koken. Garneer de maaltijd met de verse koriander

 

 

 

Hoe zorgt dit gerecht ervoor dat jij je goed voelt?

 

Deze kichari is voor alle typen geschikt, maar in het bijzonder voor Pitta. De koriander en kokosnoot dragen bij aan de verkoelende kwaliteiten die met name Pitta nodig heeft en die voor iedereen nodig zijn op een hete zomerdag.

 

 

 

Waarom ayurvedisch eten?

 

Ayurvedisch eten geeft je een gevoed en energiek gevoel. Een Ayurvedisch dieet is afgestemd op jouw individuele lichaamstype en de specifieke onevenwichtigheden waarmee je op een bepaald moment te maken hebt. Voedingsmiddelen die de behoeften en het verteringsproces van jouw specifieke lichaamstype aanvullen, creëren gemakkelijk jouw menu. Kijk hoe je minder eet, maar voel je meer tevreden omdat wat je eet je echt voedt. Omdat Ayurveda gelooft dat alle ziekten in het spijsverteringskanaal beginnen, is voedsel je eerste medicijn. Door een gezond dieet te eten dat ideaal is voor je lichaam, ervaar je een optimale gezondheid.