Eén ei, is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een
paasei...
Wie is er niet met dit versje opgegroeid...

Pasen komt eraan en daar horen gekleurde eieren bij. Nou ja, eigenlijk niet, maar de oude gebruiken van Ostara, het feest van de dag-en-nacht evening en vruchtbaarheid zijn geïntegreerd in het Paasfeest toen de kerkvorsten er achter kwamen dat ze deze gebruiken op dat moment niet konden uitbannen. En als je dan toch gekleurde eieren wil, dan is het wel zo leuk om ze te kleuren met natuurlijke kleurstoffen. Het leuke is, je hebt er vast wel iets van in huis :-) of in de tuin.
Laat je verrassen door de tinten die bijvoorbeeld de schillen van een ui geven of bietjes. Ook kun je de eieren omwikkelen met (niet giftige!) bloemen en/of bladeren om zo mooie patronen op je ei te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld berkenblad, madeliefjes of klaverblaadjes.
Hieronder vind je een lijstje van kleuren en met welke kleurstoffen je ze kan krijgen. Afhankelijk van de hoeveelheid kleurstof wordt je kleur meer of minder intensief. Laat je verrassen!
Kleur |
Natuurlijke kleurstof |
Blauw |
Bosbessen, Rode kool |
Bruin |
Koffieprut, instant koffie, (zwarte) thee, |
Geel |
Groene thee, schil van gele ui, kerrie komijn, sinaasappel- of citroenschillen |
Groen |
Spinazie, peterselie, wortelgroen, groene appelschillen, maté thee |
Goudbruin |
Kurkuma of geelwortel poeder |
Oranje |
Gepureerde wortels, paprika |
Paars |
Hibiscus thee, rode wijn, rode druivensap |
Rood |
Granaatappel, cranberry, schil van rode ui, bietjes |
Roze |
Rode uien, frambozen, linde bloesem |

Werkwijze
- Leg de eieren op de bodem van de pan (stapel ze niet op elkaar) en doe er water bij zodat ze volledig onder water liggen.
- Als je met blaadjes of bloemen werkt dan leg je deze eerst op de eieren en maak ze vervolgens vast met touwtjes of doe het geheel in een pantykous en bind dat dicht.
- Kijk welke kleur je graag wil hebben en kies je natuurlijke kleurstof (of ga uit van wat je in huis of in de tuin hebt en laat je verrassen)
- Voeg een theelepel azijn per 4 eieren toe (dat maakt de kleur sterker en houdt de kleur vast.
- Voeg de natuurlijke kleurstof toe. Hoe meer eieren je tegelijk kookt, hoe meer kleurstof je nodig hebt.
- Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren 15 minuten koken
- Laat de eieren afkoelen. Zijn de eieren niet voldoende gekleurd, laat ze dan bedekt met het kleurmiddel een nacht in de koelkast staan.
- Wrijf de eieren achteraf in met een beetje olie, zo gaan ze mooi glanzen.
- De eieren kunnen de smaak van de kleurstof aannemen. Dat is soms lekker en soms minder. Wil je de eieren eten, zorg dan dat je bij het ontbijt of de lunch een paar reserve eieren hebt. ;-)
- Tip: eet er lekker wat tuinkers bij
Of je nu wel of geen Pasen viert... Vier in ieder geval de lente en geniet!
Reactie schrijven