Aromatherapie

De aromatherapie maakt gebruik van etherische oliën. De inhoudsstoffen en de geur bepalen samen de werking op lichaam en geest. De etherische oliën worden verkregen door het destilleren van geurig plantenmateriaal (bloemen, zaden, wortels enz.). Het destillaat dat wordt opgevangen bestaat uit twee delen. De olieachtige vloeistof is de etherische olie. Deze drijft op het plantenwater, hydrolaat genoemd. Etherische oliën zijn zeer geconcentreerd en werken zeer krachtig. Om een voorbeeld te geven: voor 1 liter etherische rozenolie is 1000 kg rozenblaadjes nodig.

 

Toepassing

Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld door verstuiving van etherische oliën in een aromalampje of door massage. Of door toepassing van etherische olie in bijvoorbeeld een zalf of crème. De nhoudsstoffen uit etherische oliën worden door de huid opgenomen en kunnen op die manier helend werken. Dit kan ondersteund worden door een goede massage. Bij aanraking van de huid maakt het lichaam bovendien oxytocine aan waardoor je je prettiger voelt.Een andere manier van opname is via de geurwaarneming. Boven in de neus bevindt zich het reukorgaan. Dit orgaan staat in verbinding met het limbische systeem, ook wel geurhersenen genoemd. Bij het ruiken worden geurmoleculen omgezet in zenuwimpulsen die in de
hersenen voor allerlei reacties zorgen. Het limbische systeem speelt bij onze gevoelswereld een grote rol en is verantwoordelijk voor de regulering van
emoties. Aangename geuren kunnen via die weg gevoelens vanontspanning, behaaglijkheid, opgewektheid en alertheid veroorzaken.

 

Voor wie

Aromatherapie kan breed worden ingezet en is voor de meeste mensen en bij veel aandoeningen geschikt. Voor kleine kinderen en baby's zijn de etherische oliën in veel gevallen ongeschikt maar kun je wel gebruik maken van de helende krachten van de hydrolaten. Tijdens de zwangerschap dien je terughoudend te zijn met het gebruik van etherische oliën. Voor sommige oliën geldt een contra-indicatie tijdens (een deel van) de zwangerschap. Hydrolaten kunnen juist dan wel weer veel betekenen.

 

Behandeling of Wellness

Aromatherapie kan een onderdeel van de behandeling zijn, maar je kunt ook terecht voor een ontspannende voetmassage. Deze wordt  gegeven met een basisolie waaraan etherische oliën worden toegevoegd. De keuze hiervan wordt speciaal afgestemd op de persoon, maatwerk dus!  Voorafgaande aan de voetmassage krijgt u een heerlijk ontspannend voetbad. Heb je belangstelling voor aromatherapie en wil je er graag meer over weten, volg dan de cursus Kennismaken met aromatherapie!