· 

Het wordt lente!

mees in de lente

Het wordt lente! Ja! Het wordt lente, ik weet het zeker! De koolmeesjes in de tuin zijn druk, druk, druk. ze wekken mij 's morgens uit mijn dromen. Carnaval is al even geleden en de dagen worden nu duidelijk langer. Meer licht! Heerlijk.

 

En ook aan en de planten is het te merken. De eerste blaadjes van de dropplant en citroenmelisse piepen boven de grond uit. Het longkruid vouwt haar blaadjes uit en de hondsdraf kruipt lustig de tuin door. Bescheiden in de schaduw en toch overal aanwezig.De winterpostelein is zelfs al een paar door het eten gegaan. Even meegekookt met de groente van die dag of wat blaadjes als salade meteen dressing.

 

De eerste blaadjes van het zevenblad heb ik inmiddels ook gespot. Deze plant is heel wat minder bescheiden dan de hondsdraf.

Menig tuinier heeft er grijze haren van gekregen. Maar in tegenstelling tot een rechtgeaarde tuinier wordt ik daar niet moedeloos van. In plaats van dit hardnekkige "onkruid" te willen uitroeien kan ik niet wachten tot we het weer kunnen eten! Helemaal uitroeien lukt toch niet en het is nog zeer smakelijk ook! Heerlijk in de soep, de salade en de quiche, of een lekkere pesto. Jammie! Ik ben, net als de vogels,  blij met de lente en met het frisse groen, alle kruiden die het brengt zijn een aanwinst in het eten en in de huisapotheek.

Als voorschot op wat er komen gaat kun je hier alvast meer lezen over alle kwaliteiten van het zevenblad en vind je er ook een heerlijk recept.

 

Hondsdraf - Glechoma officinale
Hondsdraf
Winterpostelein als groente
Winterpostelein
Zevenblad bestrijden
Zevenblad