Helende verhalen

Het werd weer voorjaar…

Toen sloeg het eendje ineens zijn vleugels uit, ze ruisten sterker dan vroeger en droegen hem met kracht voort, en vóór hij het wist, bevond hij zich in een grote tuin, waar de appelbomen in bloei stonden en de seringen aan lange groene takken over de sloten hingen, Hier was het toch zo heerlijk, zo fris, zo voorjaarsachtig! Dichtbij kwamen drie mooie witte zwanen uit het kreupelhout; zij ruisten met hun veren en dreven licht op het water. Het eendje kende de prachtige dieren en werd door een vreemde droefheid bevangen. 

"Ik wil naar die koninklijke vogels toevliegen en ze zullen me doodbijten, omdat ik, die zo lelijk ben, hen durf naderen. Maar dat doet er niet toe! Beter door hen te worden gedood, dan te worden gebeten door de eenden, gepikt door de kippen en geschopt door het meisje, dat op de hoenderhof past, en ‘s winters gebrek te lijden." Het eendje vloog het water in en zwom naar de prachtige zwanen toe, die met ruisende vleugels op het eendje toeschoten. "Dood me maar!" zei het arme dier, boog de kop naar het wateroppervlak en wachtte de dood af. Maar wat zag het in het heldere water? Zijn spiegelbeeld!  Maar hij was geen lompe, zwartgrijze, lelijke vogel meer; hij was uitgegroeid tot een prachtige zwaan!

Fragment uit : Het lelijke jonge eendje van Hans Christiaan Andersen

 

Verhalen worden al eeuwen verteld en door velen wordt de kracht ervan bewust of onbewust herkend. Kinderen kunnen enorm genieten van verhalen. Ze herkennen zichzelf heel makkelijk in een dappere prins, de boze heks of het slimme elfje. Rudolf Steiner gaf in de vorige eeuw al aan dat je door beelden het onderbewuste van kinderen kunt bereiken. Door het vertellen van sprookjes en andere verhalen leren ze onbewust omgaan met hun eigen emoties en kunnen ze gelijkenissen met hun eigen leven ontdekken.

Met helende verhalen maken we hiervan gebruik, samen met technieken uit NLP, door een verhaal speciaal voor een kind te schrijven en daarin de moeilijkheden die het kind ondervindt te verwerken. De hoofdpersoon is een het kind aansprekend persoon, dier of soms zelfs voorwerp (in verhalen kan tenslotte alles!). In dit verhaal worden één of meerdere hulpbronnen verwerkt.  De hoofdpersoon overwint deze moeilijkheden uiteindelijk, mede omdat hij groter en sterker wordt. Door dit verhaal dagelijks te vertellen of voor te lezen zal het kind de in het verhaal geboden hulp en oplossingen onbewust oppikken, waardoor vanuit dit onderbewuste ander gedrag kan ontstaan. Het zelfhelend vermogen wordt aangesproken en kinderen leren zo hun eigen hulpbronnen ontdekken en (her)kennen.

Je kunt verhalen schrijven voor

 • angsten,
 • voedingsintoleranties,
 • allergieën,
 • eczeem,
 • slaapproblemen,
 • verstopte stoelgang
 • en nog veel meer.

Door verhalen te vertellen of voor te lezen wordt ook de band tussen ouder en kind verrijkt.  Ik schrijf speciaal voor het kind een helend verhaal. Overigens kan er ook een verhaal geschreven worden voor jouw innerlijk kind of voor mensen die weer terug gaan naar de fase van het kind (dementie).
Een verhaal kan onderdeel zijn van de totale natuurgeneeskundige behandeling, maar kan ook los worden aangevraagd.

 

Voor wie?

 • Voor kinderen die met bovenstaande problemen kampen
 • voor mensen die zich verdiepen in hun innerlijk kind
 • voor mensen met dementie

 

Mijn bijdrage:

 • 2 tot 3 uur schrijftijd
 • een passend verhaal

Jouw investering:

 • 60 euro
 • een vragenlijst invullen met basisgegevens ten behoeve van het verhaal

 

Denk je dat een helend verhaal iets voor jou kan zijn? Mail me dan!