Darmtherapie

De darmen....
In ayurveda is er veel aandacht voor een goede werking van Agni*, het spijsverteringsvuur.  Dit is belangrijk, want zonder een goede werking hiervan neem je de voedingsstoffen niet goed op. En dat schiet natuurlijk niet op.

In feite bestaat dat spijsverteringsvuur uit verschillende onderdelen, de spijsverteringssappen met enzymen en gal aan de ene kant en de darmflora (microbioom) anderzijds. Door het gebruik van de juiste voeding, kruiden en specerijen kun je hele mooie resultaten bereiken.  Soms is dat echter niet genoeg, omdat er een (te grote) verstoring is in de darmflora. Darmtherapie richt zich hierop: de miljarden bacteriën die in onze darmen wonen en die ons helpen met het afbreken van voedingsstoffen, vitaminen beschikbaar maken en het afweren van indringers. Voedingsstoffen moeten worden opgenomen en afvalstoffen moeten worden afgevoerd. In de darm wordt ook 70-80% van de afweer (weerstand) bepaald. Het is dus van groot belang dat de darmen en de darmflora gezond zijn. Veel aandoeningen hebben een relatie met de darmflora doordat de darmflora bijvoorbeeld verstoord is door een overgroei van een schimmel (bijv. candida) of een parasiet.

Als de darmen niet gezond zijn, is het veel lastiger om daadwerkelijk gezond te worden. Kortom, ik zal je altijd naar je ontlasting vragen (en ja, ook naar de juicy details...), want die vertelt heel veel over hoe het nu echt met je gaat. Mocht het nodig zijn dan kunnen we ook nog laboratoriumonderzoek laten doen. Tot slot krijg je  uitgebreid uitleg en advies  over hoe je die goede darmbacteriën kan laten floreren,  want daar heb jij  vervolgens heel veel profijt van.

 

* In ayurveda kennen we meerdere agni's, deze hebben allen te maken met omzettings-/transformatieprocessen en hebben ieder hun eigen functie. Als er alleen Agni staat dan gaat het gewoonlijk over het spijsverteringsvuur.