· 

Met de kippen op stok?

Of over hoe je beter kan slapen...

Laatst wat ik met mijn lief en een deel van zijn gezin in een dierentuin. Op zondagochtend, heerlijk rustig. Genietend van het samenzijn, het weer, de dieren en het landschappelijke.  Al slenterend viel het me weer eens op: hoe lekker dieren kunnen liggen te slapen. Soms in de meest onmogelijke houdingen.... Hoe doen ze dat toch?

 

Ook huisdieren zijn hier meesters in, in ieder geval die van mij. Kijk maar hoe onze Droppie en Eek erbij liggen op de foto's. Om jaloers op te worden toch? Zeker al je een wat mindere nacht hebt gehad of toch al niet goed slaapt. Tegenwoordig slaap ik als een roos, maar vroeger is dat wel anders geweest. Omdat ik jou ook een fantastische nachtrust gun, hierbij 5 tips die je kunnen helpen om beter te slapen.

 

Zorg voor ritme en regelmaat

Met de kippen op stok zeiden ze vroeger al en dat is niet voor niks. Je lichaam reageert op daglicht (en het gebrek eraan). Als 's morgens de zon opkomt  worden er meer hormonen aangemaakt om de dag te starten, cortisol bijvoorbeeld. Dit gebeurt onder invloed van het blauwe licht dat van nature in het spectrum zit van daglicht. Zodra het begint de schemeren valt dit weg en gaat het lichaam melatonine aanmaken. Een hormoon dat je helpt te slapen. Om je hormonen in balans te houden zijn ritme en regelmaat belangrijk. Dus regelmaat in je etenstijden en slapen en ontwaken. Hoe dat precies met die hormonen zit leg ik een andere keer uit. Da's namelijk een verhaal op zich.

 

Voor 6 uur op - voor 22 uur in bed

Ritme dus. Door de dag heen overheersen volgens Ayurveda verschillende energieën. In de vroege ochtend is dit de beweeglijke Vata energie. Deze helpt je in beweging te komen en makkelijk(er) uit bed te komen. Deze energie kun je het sterkste voelen tussen (ongeveer) 2 en 6 uur 's morgens en 's avonds.

Van 6 tot 10 uur ( a.m. en p.m.) wordt de kapha energie het sterkst, deze energie zorgt voor zwaarte, en laat je je meer loom voelen waardoor je minder makkelijk je bed uitrolt en, inderdaad, de neiging hebt om nog even lekker de snoezen. Zet de wekker aan de andere kant van de kamer als je die gewoonte hebt!

Die kapha energie is wel weer handig om 's avonds gebruik van te maken. Het helpt je de dag af te bouwen en als je voor 22 uur in bed ligt helpt de zwaarte van deze energie je makkelijker in slaap te vallen. Niet voor niks wordt gezegd dat de uren voor 00.00 uur dubbel tellen!

 

Maak het op tijd donker(der)

Het blauwe licht noemde ik al eerder. Het helpt je de dag te starten, maar kan je ook beletten om de dag te eindigen. Omdat alle schermen (tv, laptop, telefoon etc) allemaal blauw licht uitstralen, krijgt je lichaam dus minder seintjes dat het avond is. Doe daarom je schermen op tijd uit, meest ideaal 2 uur voor het slapen gaan. Pak een boek dat je ontspant, lees nog even, neem quality time met je lief of gezin en wandel nog een blokje om, met of zonder hond. Heb je meteen nog wat frisse lucht. Lukt het om welke reden dan ook niet om zo vroeg je scherm uit te zetten. zet er dan in ieder geval een blauw licht filter op en demp het licht.

Heb je het idee dat je extra gevoelig reageert op blauw licht, check ook je lampen even. De ouderwetse peertjes waren zo gek nog niet, daar zat een hoop minder blauw spectrum in dan de tegenwoordige LED lampen, maar ook hier zitten weer flinke verschillen in en alle beetjes helpen.

 

Rust in je hoofd

Stress is wel zo'n dingetje hè. En ja, in tijden van stress is het lastig om je hoofd leeg te maken en vaak neem je er dan ook niet de tijd voor. Begin daarom nu al mee, ingesleten gewoonten houd je in tijden van stress makkelijker vol.

Een aantal goede gewoonten die je kunnen helpen je hoofd leeg te maken: 

Koop een mooi schrift en schrijf elke avond op waarvoor je dankbaar bent.

Hou een dagboek bij om je emoties van je af te schrijven, of een bulletjournal, schrijf daar alles in op wat anders in je hoofd blijft hangen, heb je meteen al je lijstjes bij elkaar en raak je niks kwijt.

Mediteer of doe een mindfullness oefening.

Ga even zitten om rustig adem te halen. Een paar keer dieper rustig doorzuchten kan een wereld van verschil maken. Ja echt, zo simpel kan het zijn!

 

Je slaapkamer als oase van rust

De slaapkamer is bedoeld om te slapen, en ja, eventueel ook voor die andere S. Zorg daarom voor een rustige opgeruimde omgeving, juist als je het druk hebt is dit de plek om tot rust te komen. Dat mag ie dan ook uitstralen, rustige zachte kleuren op de muur, een goede verduistering, de juiste temperatuur en een mooie zuurstofgevende plant  helpen daarbij.

Zorg voor een goed bed en goed, ademend, beddengoed van natuurlijke materialen.

Onderzoek hoe jij je het veiligst voelt, slaapkamer deur open of juist dicht.

Sommige mensen hebben wat meer zwaarte nodig om in slaap te vallen. Dit kun je letterlijk toepassen door ouderwets onder een deken te slapen. De zwaarte kan je helpen meer te ervaren waar jouw wereld eindigt en de rest van de wereld begint. Als je gaat slapen is het fijn als de even niks met de rest van de wereld te maken hebt.

 

Drink iets rustgevend als je moeilijk in slaap valt

... of doe het sowiezo.

Dat caffeïne opwekkend is dat weten we over het algemeen wel, dus een kop koffie na het avondeten is daarom eigenlijk geen goed plan. Drink je echt graag koffie, doe dat dan 's morgens rond koffietijd ;-).

En nee, met iets rustgevends bedoel ik ook geen alcohol, dat werkt inderdaad in eerste instantie wat rustgevend, maar zorgt daarna juist voor dat je minder diep slaapt en minder uitrust. En dat is nou net niet de bedoeling...

Drink voor het slapengaan een lekkere kop kruidenthee: bijvoorbeeld kamille, citroenmelisse, verveine of rooibos. Je kan ze mengen met wat lavendel of een beetje valeriaan. Warme anijsmelk is ook een goed plan. Serveer het in een gezellige mok of mooi glas, genieten van schoonheid geeft een goed gevoel.

 

Eet niet te zwaar

Zwaar tafelen, of laat tafelen kan je slaap verstoren. Een maag die nog hard aan het werk is en dit laat weten door het nodige maagzuur of darmen die krampachtig trachten je laatste maaltijd te verteren helpen niet om in lekker te slapen. Bovendien moet je lever overuren draaien en dat kan je uit je slaap halen. Word je regelmatig tussen 1 en 3 uur wakker? Kijk dan nog eens goed naar je eetgewoonten. Eet eerder en lichter. 

 

Hou vol!

Dikke kans dat je 's avonds al heel lang doet wat je doet. Veranderingen kosten tijd en moeite en soms zakt de moed je even in de schoenen. Pak daarom niet alles tegelijk aan, maar kies de tip waarvan jij denkt dat je er het meeste te halen hebt. Zet door, want je het gaat je echt iets opleveren. Weet dat je elke dag opnieuw mag beginnen. Vertel het aan iemand die je daarin wil steunen zodat je support hebt.

Ik ben in ieder geval benieuwd naar wat jij kiest! Laat het me weten in de reacties! En oja, slaap jij zelf al als een roos? Misschien kun jij een slechte slaper helpen door deze blog te delen!

 

P.S. als je goed geteld hebt, dan zie je dat het meer dan 5 tips zijn. ;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Loes Wolfs (vrijdag, 26 april 2019 16:02)

    Waardevolle tips waarvoor dank!

  • #2

    Liesbeth (vrijdag, 26 april 2019 16:04)

    Leuk om te lezen! Ik ben soms een slechte slaper door een snurker naast mij. Ik wilde heel lang niet aan oordoppen, maar ze werken wel goed! Verder lig ik er vaak voor 22 uur in, dus dat doe ik al goed. Het meditatiemomentje zou ik wel weer kunnen invoeren.

  • #3

    Joyce (vrijdag, 26 april 2019 22:29)

    Leuk stuk! Ik sliep vorig jaar steeds slechter. Ik werd 's nachts wakker, maar kon vervolgens niet meer in slaap vallen en lag dan ca 2 uur wakker. Ik had niet het idee dat ik stress had. Toen er een verandering had plaats gevonden kon ik van de een op de andere dag weer heerlijk doorslapen. Er blijkt dus ook zoiets te bestaan als 'onzichtbare/onvoelbare' stress (??)