
Maak een heerlijke voorraad voor de winter. Vlierbloesemsiroop is niet alleen erg lekker, maar het ondersteunt ook je weerstand! En ja, in siroop zit suiker, dat is nu eenmaal de manier om de boel te conserveren. Gebruik dus met mate en geniet ten volle!
Ingrediënten:
- 20 vlierbloesemschermen (ongeveer)
- 2 citroenen
- 2 liter water
- 1 kilo suiker
Extra nodig:
- een flinke afsluitbare glazen pot of iets anders dat je goed af kunt sluiten
- een pan
- een schone theedoek (of kaasdoek)
- goed afsluitbare (beugel-)flessen (bv van grolsch, maar lege limonadeflesjes zijn ook goed bruikbaar)
Oogst de vlierbloesem op een schone plek en boven heuphoogte. Doe de bloesems in de afsluitbare pot .
Snijd de citroen in schijfjes en voeg de schijfjes bij de bloesems Giet 2 liter water over de bloesems. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Sluit de pot af en laat het geheel 24-48 uur warm / in de zon staan. Maak op de dag dat je het recept verder gaat maken de flessen grondig schoon.
Zeef het aftreksel door een theedoek en doe het vocht in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook en voeg de suiker geleidelijk toe. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost en laat het geheel vervolgens zover inkoken tot het ietwat stroperig wordt.
Verwarm ondertussen de lege flessen met heet water voor zodat ze niet breken door het warmteverschil.
Giet nu de siroop als deze voldoende is ingekookt in de flessen, evt met behulp van een trechtertje.
Sluit de flessen en laat ze omgekeerd afkoelen (misschien moet je ze even stutten als je smalle flessen hebt)
Na afkoelen is de siroop klaar voor gebruik.
Proost!