· 

Paardenbloem - Taraxanum officinale

Stralend wend ik mijn hoofd naar de zon...

 

Vroeger blies ik de pluizige bollen van  de paardenbloem uit, Het was de bedoeling om dan in één keer alle pluizen eraf te blazen want dat bracht  geluk. Een prachtige sliert van parapluvormige pluizen zwierde dan door de lucht. Toch is de paardenbloem ook zo'n kruid waar soms wat neerbuigend over gesproken wordt. Ze groeit in je gazon, verdringt het gras en zaait zich dan ook nog eens uit met al dat pluis. Het jaar erna is je hele gazon geel als je niet oppast.

 

Met haar stralend gele bloemen is ze familie van de composieten. Ze heeft een flinke penwortel  waardoor ze goed geaard is. Vanuit de bladrozet groeit de steel omhoog. De bladeren kunnen getand zijn zoals ook haar Duitse naam "Löwenzahn"  suggereert. Maar ook de hele zachte bijna ongetande bladvormen komen voor.  Bloeien doet ze in het vroege voorjaar en kleurt dan hele weilanden geel. Ik kan er volop van genieten.

 

Geneeskracht

Als echt voorjaarskruid bevat ze reinigende eigenschappen. Ze bevat veel vitaminen (A,B,C,D) en mineralen (o.a. calcium, magnesium, natrium, kalium, silicium, ijzer en mangaan.) Daarnaast bevast ze bitterstoffen, looistoffen, etherische olie en xantophyl. In het voorjaar bevat de wortel veel suikers in het najaar veel inuline (zo'n 4% in de voorjaarswortel tot zo'n 30% in de najaarswortel)

De verschillende delen`van de plant worden verwerkt tot gedroogd kruid, in een geneeskrachtige thee of in een tinctuur,olie of glycerite.

 

Ze heeft een ondersteunende werking op de lever, de gal en de alvleesklier en simuleert daardoor de aanmaak van spijsverteringssappen en enzymen. Inuline maakt vooral ook onze (goede) darmbacteriën blij waardoor ook de darmwerking verbetert.

Ze is licht vochtafdrijvend door het relatief hoge gehalte aan kalium. In het Frans heet ze "Pissenlit" Die naam is nu ook meteen duidelijk. ;-)

Verder wordt ze ingezet bij vermoeide ogen en oogzwakte. Ook bij andere oogklachten wordt ze wel ingezet. In de volksgeneeskunde wordt het verse sap ook wel op wratjes gedruppeld, wel met wisselend succes.

 

Culinair

De wortel wordt  gedroogd en gemalen en vervolgens gebruikt als een koffiesurrogaat.  't Smaakt wel een tikkie anders, verwacht niet de echte koffiesmaak. En ook de koffiekick blijft uit omdat paardenbloem nu eenmaal geen coffeïne bevat..

Het verse blad kan in de salade de quiche of door een stamppotje.  "Go wild" en voeg een paar blaadjes toe in een smoothie, helemaal hip.

In de winkel is het soms te koop als molssla. De bladeren zijn dan gebleekt doordat er aarde (of een donkere pot) overheen is gezet zodat het blad geen bladgroen aan kon maken.De bloemknoppen kun je heerlijk smoren in wat boter. Zalig!

En met de lintbloempjes kun je een salade een vrolijk uiterlijk geven. Je moet de bloempjes dan wel even lostrekken van de bodem, even wat werk maar het geeft een prachtig resultaat!

Verder kun je de paardenbloem toevoegen aan  azijn, een van de beste manieren om de mineralen uit de plant te onttrekken, lekker en nog gezond ook.

Stop paardenbloemen in een pot en overgiet deze met honing. Zorg dat de luchtbellen eruit zijn en laat het geheel minimaal een week trekken. Zo komen de inhoudsstoffen in de honing. Daarna kun je de paardenbloemen uitzeven (honing tot iets boven kamertemperatuur verwarmen, maakt het makkelijker te filteren) of je kan ze laten zitten en mee opeten als je honing gebruikt.

 

Wilde voorjaarssalade

Verzamel  het blad van: veldsla, rucola, winterpostelein, vogelmuur  en paardenbloemblad. Kijk wat de natuur, je eigen tuin en eventueel de winkel je aanbiedt. ;-)  Maak een dressing met wat olijfolie, paardenbloemazijn en een beetje paardenbloemhoning. Voeg wat peterselie, daslook of look-zonder-look  (een teentje knoflook kan ook) en dille toe. Verdeel dit over de salade en decoreer deze met de bloemetjes van madeliefjes en de lintbloempjes van de paardenbloem. Eet smakelijk!

 

Wil je meer weten over kruiden en hoe deze in te zetten voor zelfzorg volg dan eens de workshop KruidenEHBO.


Disclaimer: Dit artikel dient als algemene informatie en is niet bedoeld als een advies voor (zelf)zorg of als vervanging van een advies van een arts. Heb je gezondheidsklachten, raadpleeg dan eerst een arts en/of fytotherapeut!